De ce este atat de importanta curatenia locuintei in care stai?

Ne place sau nu, curatenia casei tale este vitala pentru sanatatea ta, dar si pentru mentinerea unui mediu de locuit curat si propice desfasurarii activitatilor tale casnice. Aceasta este vazuta, pe buna dreptate, ca o atributie pe care sa o pui singur in practica.

De foarte multe ori timpul liber tot mai scurt si activitatile cotidiene extrem de solicitante ne fac sa alocam mai putine resurse si energie unei astfel de activitati. De altfel, in momentul in care esti pe fuga, iti pui mereu intrebarea: de unde sa incep si cum sa realizez mai rapid curatenia? Pentru foarte multi dintre noi, raspunsul la aceasta intrebare, ca de altfel intreg procesul in sine, este o adevarata povara, aparuta din dorinta de a oferi cat mai mult timp si spatiu activitatilor recreative, dar si pentru petrecerea zilelor libere alaturi de familie sau prieteni.

Avand in vedere aceste dificultati pe care cei mai multi dintre noi le intampinam, acest articol isi propune sa ilustreze cateva sfaturi utile pentru omul de rand. Acestea il vor ajuta nu numai sa se organizeze mai eficient, dar si sa priveasca acest task ca pe o activitate placuta si de care sa fie mandru.

Nu spune “STOP” pana cand nu ai curatat toata casa .
O regula de aur este aceasta: nu te opri pana cand nu ai luat la mana fiecare coltisor din apartamentul tau sau din casa in care locuiesti. In acest mod, vei evita depunerile rapide de praf, dar si purtarea scamelor sau a firimiturilor dintr-un colt in altul al casei. Mai ales in orasele mari si aglomerate, praful va patrunde mult mai usor in locuinta. Masinile tot mai numeroase, constructiile noi din interiorul oraselor, contribuie la formarea unor cantitati mari de praf pe strada, care automat vor intra si in casa odata cu aerisirea acesteia.

Fa saptamanal macar un pic de curatenie .
Expertii din domeniu considera ca este mult mai usor si eficient sa ai grija de casa atunci cand este momentul, decat sa amani adunarea tuturor task-urilor casnice pana la stabilirea “zilei de curatenie”. De exemplu, potrivit San Francisco Bay Area, o curatare regulata va evita suprasolicitarea si epuizarea de la sfarsit de saptamana, atunci cand iti aloci timp sa faci toate activitatile in acest sens. De exemplu, ar fi mai usor sa cureti niste pete aparute pe masa sau pe perete la momentul in care le-ai obsevat si sunt proaspete, decat dupa mai multe zile, cand se usuca. Vei avea o casa curata daca faci zilnic cate ceva, iar saptamanal mentii ceea ce ai realizat in decursul saptamanii.

Decide ce parte sau parti din casa sa cureti si cat timp vei aloca .
Este foarte important sa iti planifici intr-un mod cat mai minutios curatenia, astfel ca este util sa iti stabilesti si un program in acest sens. Este indicat sa stii ceea ce ai de facut, respectiv cat timp vei aloca activitatii . Astfel, te vei motiva si pregati psihologic si vei face acest task cu o mai mare energie. Specialistii in curatenie ne indica sa incepem de sus in jos cand ne punem la treaba. Deci, mai intai, curata praful si firimiturile de pe masa  si apoi da cu aspiratorul.
Daca esti o persoana ocupata, aloca macar patru zile pe luna ingrijirii locuintei in care traiesti.

Fa-ti dinainte o lista de sarcini  si un plan de bataie .
Daca locuiesti cu mai multe persoane, imparte atributiile. Decide de unde incepi, stabileste un program de curatenie si ce va face fiecare ( cine va aspira, cine va matura si cine va da cu mopul prin bucatarie sau baie ). Nu trece de la o activitate la alta pana ce nu ai facut-o temeinic pe cea in curs. In  acest mod, vei evita eforturile duble si solicitarea excesiva.

Apeleaza la ajutorul unei firme din domeniul curateniei !
In Timisoara, ca si in alte orase din tara, exista societati care activeaza in acest domeniu. Mai ales in situatia in care nu iti permiti sa angajezi permanent o femeie de serviciu , serviciile profesionale si prompte ale unei astfel de firme, prestate punctual sau periodic, te vor ajuta sa oferi casei tale curatenia de care ai nevoie.

Curatenie Timisoara